Belangrijke update over in rekening brengen verpakkingsmateriaal.

Verpakkingsmateriaal in rekening gebracht vanaf 1 juli - Gratis ondersteuning voor onze klanten met een support overeenkomst! Wij willen u via dit artikel graag informeren over een belangrijke verandering die van invloed is op al onze klanten.

Belangrijke update!

Verpakkingsmateriaal in rekening gebracht vanaf 1 juli – Gratis ondersteuning voor onze klanten met een support overeenkomst!

Wij willen u via dit artikel graag informeren over een belangrijke verandering die van invloed is op al onze klanten.

Vanaf 1 juli is elke ondernemer verplicht om verpakkingsmateriaal in rekening te brengen en apart op de kassabon te vermelden. We begrijpen dat deze nieuwe regelgeving vragen kan oproepen, en daarom willen we u graag uitleggen wat dit betekent en hoe we u hierin kunnen ondersteunen.

Maar eerst; Wat houdt de SUP wetgeving precies in?

De Single Use Plastics (SUP) wetgeving is een reeks regels en voorschriften die bedoeld zijn om het gebruik van wegwerpplastic te verminderen en de milieuschade veroorzaakt door plastic afval te beperken. De wetgeving is gericht op het ontmoedigen van het gebruik van bepaalde wegwerpplastic producten en het bevorderen van duurzamere alternatieven.

Hieronder leest u meer over een aantal belangrijke aspecten van de SUP wetgeving:

Een verbod op bepaalde plastic producten: De wetgeving verbiedt de productie en verkoop van specifieke plastic producten die vaak als wegwerp worden gebruikt en een aanzienlijke bijdrage leveren aan plastic afval. Deze producten omvatten onder andere plastic wegwerpservies, plastic rietjes, plastic roerstaafjes, plastic wattenstaafjes en bepaalde plastic ballonstokjes.

De vermindering van plastic bekers en voedselverpakkingen: De SUP wetgeving vereist dat lidstaten maatregelen nemen om het gebruik van plastic bekers en voedselverpakkingen te verminderen. Dit kan bijvoorbeeld worden bereikt door het promoten van het gebruik van herbruikbare bekers en verpakkingen of door het stimuleren van de overgang naar composteerbare materialen.

Een uitgebreide producentenverantwoordelijkheid: De wetgeving legt de verantwoordelijkheid bij de producenten van plastic producten om bij te dragen aan de kosten van het opruimen van zwerfafval en het verwerken van plastic afval. Dit stimuleert producenten om milieuvriendelijkere alternatieven te ontwikkelen en te investeren in recycling- en afvalbeheerinfrastructuur.

Bewustwording en educatie: De SUP wetgeving moedigt bewustwording en educatie over de impact van plastic afval aan. Dit kan worden bereikt door het promoten van voorlichtingscampagnes en het bevorderen van milieueducatie, zowel bij het grote publiek als bij bedrijven.

Gevolgen voor de consument

Consumenten betalen straks extra voor plastic wegwerpservies. Dit geldt bijvoorbeeld als u een koffie op het station haalt, een frietje meeneemt bij de snackbar, een maaltijdsalade in de supermarkt koopt of een voorverpakte sandwich bij het tankstation. Ook als u eten laat bezorgen betaalt u extra voor wegwerpbekers en -bakjes met plastic erin.

Neem daarom uw eigen beker of bakje mee voor je koffie, snack en maaltijd. Of gebruik de herbruikbare variant die ondernemers aanbieden. Dat is beter voor het milieu én voor uw portemonnee.

De kosten bepaalt de winkel of ondernemer zelf. De overheid adviseert om € 0,05 tot € 0,25 extra te rekenen, afhankelijk van het product (zie hieronder). Die kosten staan straks apart op de kassabon. Zo ziet de consument meteen hoeveel hij/zij extra betaalt én hoeveel kan besparen als men kiest voor herbruikbaar servies.

Voorverpakt eten en drinken

In de detailhandel (bijvoorbeeld bij een supermarkt of kiosk) gelden de regels ook voor  sommige verpakkingen gemaakt van plastic die:

 • als eenpersoonsporties in een beker of bakje zitten
 • producten bevatten die u gelijk kunt eten of drinken. Bijvoorbeeld een beker zuivel, een bakje met een maaltijdsalade, voorverpakte ijskoffie of een portie groente, fruit, snack of ijs.

Bij voorverpakt eten en drinken hoeven ondernemers geen herbruikbaar alternatief aan te bieden. 

Maar er zijn uitzonderingen:

Verpakkingen zonder plastic vallen niet onder deze regels. En ook voor deze verpakkingen hoeft u niet extra te betalen:

 • Zakjes en wikkels (flexibele verpakkingen)
 • Verpakkingen met eten dat nog verder moet worden bereid, bijvoorbeeld ontdooien of opwarmen
 • Voorverpakt eten dat twee porties of meer bevat
 • Verpakkingen zonder plastic

Let op: voor papieren bekers en bakjes met een plastic coating tegen het lekken betaalt u wél extra.

Gevolgen voor ondernemers

Ondernemers moeten vanaf 1 juli 2023 de volgende opties bieden:

 • herbruikbare bekers en bakjes aanbieden die u weer terug kan brengen. Daarvoor kunnen zij borg vragen;
 • uw eigen beker of bakje vullen;
 • alleen tegen betaling wegwerpbekers en -bakjes met plastic erin aanbieden.
 • prijzen van plastic servies

Ondernemers mogen zelf bepalen hoeveel geld zij vragen voor een beker of bakje met plastic. De richtlijnen van de overheid zijn:

 • € 0,25 voor een beker;
 • € 0,50 voor een maaltijd (een maaltijd kan uit meerdere bakjes bestaan);
 • € 0,05 voor voorverpakte groente, fruit, noten en portieverpakkingen voor bijvoorbeeld beleg of saus.

De kosten van de wegwerpbekers en -bakjes moeten ondernemers apart vermelden op de kassabon.

Voor de duidelijkheid adviseert de overheid ondernemers om het op de kassa aan te slaan als ‘plastic product’ of meer specifiek als ‘plastic beker’ en ‘plastic bakje’ zodat u transparant kunt zien welke kosten aan het verpakkingsmateriaal zijn verbonden. Maar het kan zijn dat de extra kosten een andere naam hebben op de kassabon.

En per januari 2024?

Vanaf 1 januari 2024 mag u geen plastic wegwerpbekers en -bakjes meer aanbieden waar klanten deze direct gebruiken. Bijvoorbeeld in de kantine, op kantoor, in uw restaurant of snackbar of op een festival. Herbruikbare bekers en bakjes worden standaard.

Waarom is dit belangrijk?

Het verminderen van het gebruik van verpakkingsmateriaal is essentieel voor het behoud van ons milieu. Door herbruikbare verpakkingen te gebruiken, kunnen we de hoeveelheid afval verminderen en een positieve bijdrage leveren aan duurzaamheid. Samen kunnen we een verschil maken en werken aan een schonere en groenere toekomst.

Hoe ondersteunen wij onze klanten?

We willen onze klanten zo goed mogelijk ondersteunen in deze overgangsperiode. Daarom bieden wij gratis ondersteuning aan voor onze klanten met een support overeenkomst.

U kunt een mail sturen naar helpdesk@Povis.nl met de volgende gegevens:

 • Wij maken een standaard groep aan die “Verpakking” heet
 • U geeft aan of u de groep “verpakking” zichtbaar wil hebben op de kassa(als u de producten alleen via de barcode scannend dan is dit niet nodig) 
 • U specificeert welke verpakkingen en de prijs van de verpakking
 • U geeft aan of u ook de verpakkingen retour wil nemen  
 • U geeft aan welke artikel een standaard verpakking heeft

(houdt u er rekening mee dat als uw klant een verpakking bij zich heeft dat u geen extra kosten in rekening mag brengen)

Heeft u nog vragen?

We begrijpen dat u mogelijk nog vragen heeft over deze verandering en hoe dit van invloed is op ύw organisatie. Aarzel niet om contact met ons op te nemen als u meer informatie nodig heeft of als u vragen heeft.

Samen kunnen we een positieve impact hebben op ons milieu.

Reageren?

Ga naar onze social media pagina's

Blijf op de hoogte

Povis, het kassasysteem dat weet wat jouw behoeften zijn. Daarom zijn wij altijd in ontwikkeling. Volg hier de laatste trends en ontwikkelingen! 

Landelijke PIN storing

Er is momenteel een landelijke PIN storing. veel van onze klanten hebben hier helaas veel last van. Er wordt hard aan gewerkt om de problemen

Lees verder »

Retail kassa

Opzoek naar een compleet en gebruiksvriendelijk kassa systeem voor uw winkel?  Povis biedt de voordelige all-in-one retail kassa! Lees verder

Lees verder »